fbpx

Hatha Yoga

Terug naar de basis

dankzij hatha Yoga

In de Hatha yoga werk je aan evenwicht tussen de adem, de mind en het lichaam. In de naam Hatha komen de woorden Zon (Ha) en Maan (Tha) samen. Het gaat om het vinden van de balans en verbinding tussen de verschillende energieën. In de houdingen volg je een pad van voorbereiden, aannemen, aanhouden en waarnemen. Hierbinnen ben je continue bewust en laat je op elke uitademing ontspanning toe.


Wat doe je precies tijdens Hatha Yoga?

Hatha yoga is een fysieke vorm van yoga waarin je werkt aan de beheersing van het lichaam en de adem.
In de lessen is er afwisseling tussen bewegen in een flow en houdingen waarin je diepe ontspanning ervaart: je neemt waar en bent aanwezig in elke houding en elke adem(techniek).
Binnen de houdingen komt veel precisie aan bod, zodat je het lichaam op een juiste manier kunt uitlijnen en daarmee klachten kunt voorkomen. De energie kan dan ongehinderd stromen.

Ademhalingsoefeningen en meditatie helpen om te ontspannen en hebben een verruimend effect.
Spieren en gewrichten worden sterker en soepeler, het lichaam voelt lichter en meer in balans.

In de yogales staat bewust bewegen en daarin ontspanning toelaten centraal. Je onderzoekt hoe het lichaam aan het werk is, waar de grenzen liggen wie diegene is die dat alles waarneemt.

Iedereen kan meedoen, welk lichaamstype je ook hebt en je hoeft niet heel lenig te zijn.
Je leert bewegen binnen jouw eigen grenzen, waarin het niet gaat om de prestatie, maar om de innerlijke beleving. Het is belangrijk dat jij de ruimte voelt jezelf te zijn, te voelen wat jouw lichaam je vertelt en daar gericht aandacht aan te besteden.